TITANIC première 21-11-2021

Home Forums MUSICALS TITANIC de musical TITANIC première 21-11-2021

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #4882
  Marijke
  Sleutelbeheerder

  TITANIC, de musical. We hadden lang(er) moeten wachten op de première, want i.v.m. de pandemie werd alles ruim een jaar uitgesteld. Vanaf 5 nov. 2021 was het dan eindelijk zo ver, de eerste Try Out werd op die datum gespeeld.
  Vandaag, 21-11-2021 werd de première gespeeld waarvan het toch nog even spannend was of deze door mocht gaan i.v.m. de (korte) lockdown in Nederland. Gelukkig werden de theaters gespaard en mochten ze – onder strikte voorwaarden en strenge controles – open blijven voor publiek.

  Voor aanvang van een première hebben we altijd even een toi-moment voor/met René. Deze keer waren er echter restricties en mocht de cast zich niet (meer) verplaatsen door het theater vanuit de kleedruimtes. Zeer behulpzaam – waarvoor dank – werd de toi voor ons gelukkig toch vóór de première afgegeven waarna een grappige foto volgde. Missie geslaagd…

  De BLAUWE loper bevond zich gelukkig IN de foyer, want het was ijskoud buiten. Velen genodigden poseerden voor de draaiende camera’s, waarna iedereen zich naar de zaal begaf waar de voorstelling om 15:00 uur zou beginnen.

  Titanic, de musical
  De RMS Titanic was een luxeschip dat een groot deel van het trans-Atlantisch verkeer moesten verwerken en was eigendom van de rederij White Star Line. Deze musical vertelt het verhaal van de betrokkenen. Dit verslag bevat spoilers, maar het verhaal is al bekend sinds 1912. De uitvoering in deze musicalversie ging als volgt:

  Het doek opende en de start had (voor ons) niet beter kunnen zijn: direct was de ontwerper van het schip te zien (René als Thomas Andrews) met de indrukwekkende ontwerptekeningen in zijn handen. Het mooie lied wat gezongen werd herkende we direct van de presentatie op de Uitmarkt 2021. De passagiers werden kort daarna opgeroepen door hofmeester Henry Etches (Dennis Willekens) om aan boord te gaan. Als eerste de eerste klasse passagiers, daarna de tweede klasse en tot slot het ‘gewone volk’ (de derde klasse). Alle passagiers waren enorm onder de indruk van het indrukwekkende schip, maar in plaats van ‘aan boord’ te gaan stapte iedereen in het decor wat opgezet was uit verschillende vlakken met daarop getekende delen van het schip. Het decor vereist wel wat inlevingsvermogen, maar omdat (bijna) iedereen het verhaal al kent zal dit geen probleem zijn. Nadat het voorste gedeelte van het decor verdween verscheen de indrukwekkende trap die de gehele lengte en breedte (en hoogte) van het toneel beslaat en de gehele voorstelling te zien is.


  Foto: ©Roy Beusker

  Deze trap biedt de mogelijkheid om de machinekamer erachter te laten zien, de brug – waar de kapitein overlegt met de bemanning – bovenaan de trap en als de trappen opengeschoven worden verschijnt er bijv. het interieur van een hut. Wie deze musical in 2001 gezien heeft moet dit beeld even opzij zetten, want in die tijd waren er maar liefst 13 trailers nodig om alles te verhuizen naar het theater. Deze 2021-versie is een reizende musical, wat dus heel inventief verwerkt moest worden in o.a. het decor en de props.

  De zang in deze musical is werkelijk fantastisch. Stuk voor stuk laat de cast het publiek enorm genieten. Om er een paar uit te lichten: Brecht van Arnhem is o.a. te bewonderen als stoker, Richard Spijkers als kapitein E.J. Smith, Jordy van Loon mag in het kraaiennest plaatsnemen en Linda Verstraten is gecast als derde klas passagier Kate McGowan. Bij aanvang lijkt het alsof Martijn Vogel als passagier de boot mist, gelukkig zien we hem alsnog ‘opduiken’ in een andere rol aan boord. Stuk voor stuk zet de cast als solist topprestaties neer, maar als ze allemaal (25 man op de trappen) een samenzang zingen is kippenvel geen uitzondering. Echt prachtig en heel indrukwekkend onder begeleiding van een live orkest, zo fijn!

  Marijn Brouwers – helaas door ziekte geveld waardoor zijn hoofdrol in Evita niet door kon gaan – zet hier heel goed de streberige en taaie reder J. Bruce Ismay neer. Gaandeweg krijg je echt een hekel aan die man, wat natuurlijk precies de bedoeling is, dus goed gecast. Met ontwerper Thomas Andrews (René van Kooten) krijg je wel te doen als blijkt dat er toch wat fouten in het ontwerp zitten en hij zich daardoor enorm schuldig voelt. Kapitein E.J. Smith (Richard Spijkers met indrukwekkende zang) zou nog één maal het bevel voeren over een enorm schip alvorens met pensioen te mogen gaan. Helaas weten we allemaal hoe dit voor hem afliep.


  Foto: ©Roy Beusker

  Voor de pauze spelen zich vooral situaties af tussen de bemanning en de passagiers uit de diverse klassen. Wieneke Remmers en Marcel Visscher (als Mr. en Mrs. Beane) krijgen al snel de lachers op hun hand, want hij is maar een gewone man met een ijzerwarenhandel, zijn vrouw wil echter dolgraag proeven van de sfeer in de hogere klasse en dat leidt tot diverse leuke situaties.

  Vlak voor de pauze gaat het helemaal mis, er doemt een ijsberg op die een ramp zal gaan veroorzaken voor het schip, de bemanning en de passagiers.
  Na de pauze is te zien hoe deze situatie zijn weerslag vindt op alle aanwezigen op het schip en hoe ze daar mee omgaan.

  Het welbekende verloop van de eerste reis in een notendop:
  In de nacht van 14 op 15 april 1912 kwam de Titanic kort voor middernacht in aanvaring met een ijsberg en binnen drie uur was het schip gezonken. 1522 opvarenden kwamen om het leven terwijl het schip als onzinkbaar bekend stond. Het schrijnende aan het verhaal was dat er veel te weinig reddingsboten aan boord waren – het schip was immers onzinkbaar en de rederij had daarop bezuinigd – en bovendien waren er veel plaatsen leeg gebleven in de hectiek om het schip te verlaten. Er hadden dus veel meer overlevenden kunnen zijn bij dit wereldberoemde drama…

  Aan het einde van deze musical komt er een hele lange lijst voorbij met alle namen van de omgekomen mensen. Je kon een speld horen vallen in de zaal, het is nogal indrukwekkend. Uiteraard werd iedereen daar een beetje stil van. Zó veel mensen en zo veel leed. Had dit allemaal voorkomen kunnen worden?


  Foto: ©Roy Beusker

  Een bijzonder slotapplaus
  Bij het slotapplaus komt de cast stuk voor stuk de trap af om applaus te mogen ontvangen en het is ook heel fijn dat de musici ook naar voren gehaald worden om een welverdiend applaus te ontvangen. De muziek (en zang) is heel erg mooi. Bij het slotapplaus van deze première volgde er een onverwachte verrassing voor Hans Cornelissen. Egbert de Vries, locoburgemeester van Amsterdam, betrad het toneel en sprak hem toe: het behaagde Zijne Majesteit de Koning om Hans Cornelissen te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Aan de totaal verraste Hans werd het bijpassende lintje uitgereikt en er volgde een woord van dank waarin hij bedankt en geroemd werd voor zijn inzet aan de Nederlandse theaterwereld en het aantrekken van bekend en onbekend (jong) talent waarna hij zelf zeer dankbare woorden uitsprak richting de aanwezigen en waarna een lange staande ovatie voor hem volgde.

  Na het slotapplaus volgde een korte perscall op het toneel en vertrok iedereen naar de foyer in afwachting van de cast. Er was geen (première-)trap, dus de cast betrad wat later de zaal onder luid gejuich en leek even de weg kwijt richting de aanwezige loper. Er volgden aan de loper diverse interviews met castleden en na het vertrek van de pers werd er voor de cast een gezamenlijk diner geserveerd voor de genodigden.

  De Graaf & Cornelissen Entertainment zet zichzelf met deze musical weer goed op de kaart. Vooral de solisten, de samenzang (en de kostuums) zijn erg indrukwekkend en dat maakt een bezoek aan deze musical zeer de moeite waard.

  Onderstaande videobeelden geven  een indruk van het slotapplaus van deze zeer geslaagde première, de uitreiking van het lintje en de loper(-chaos) in de foyer.

  VIDEO:

  Foto’s: Jolanda Ouwehand
  Video: Marijke Stuurman

  #4889
  Jolanda
  Deelnemer

  Perfecte beschrijving van een geweldige middag :good:

  #4893
  Marijke
  Sleutelbeheerder

  I.v.m. de tijdelijke lockdown van (voorlopig) 3 weken volgde navolgende berichten:

  CORONA INFO
  De voorstellingen TITANIC de musical en de ROCKY HORROR SHOW gaan op zaterdag 27 november door. De matineevoorstelling van TITANIC de musical op zondag 28 november gaat door op 1,5 meter afstand.

  Heeft u kaarten gekocht voor een voorstelling tussen 29 november en 19 december dan ontvangt u via de betreffende theaters zo spoedig mogelijk bericht.

  De kaartverkoop voor nieuwe data verwachten wij u snel te kunnen laten weten.
  – – – – –
  Vaar wel & Tot snel
  En dat was het dan voor nu met deze kanjers !! #titanic @royalpromotionsnl @grootrudolfde @jacqueskuyf @dgc @degoudseschouwburg @impactentertainmentbv

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.