URINETOWN (2009-2011)

Home Forums SPECIALS ARCHIEF RENÉ URINETOWN (2009-2011)

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Berichten
  • #4349
    Marijke
    Sleutelbeheerder

    Urinetown (Zeikstad) de Musical


    M-Lab opent het komende theaterseizoen met een Nederlandse bewerking van Urinetown. Deze Broadwaymusical werd nog niet eerder in Nederland gespeeld en is vanaf 9 september slechts enkele weken te zien. De hoofdrollen zijn voor Jamai Loman, René van Kooten en Suzan Seegers. Voordat de drie musicalacteurs tijdens het nieuwe seizoen in grotere producties spelen, kiezen zij eerst voor de kleine en intieme productie in M-Lab (150 stoelen).

    Urinetown speelt zich af in een stad die lijdt onder een eindeloze droogte en waar het gebruik van water aan banden is gelegd. De autoriteiten hebben besloten privétoiletten te verbieden om waterverspilling tegen te gaan. Het is verplicht gebruik te maken van openbare urinoirs waarvoor een hoge toegangsprijs betaald moet worden. Het volk lijdt omdat een basisbehoefte niet meer vanzelfsprekend is. Tot er een held opstaat die voorop wil gaan in de strijd voor een menswaardig bestaan en vrij urineren voor iedereen.

    De musical was van 2001 tot en met 2004 te zien in New York. In 2002 werd de productie genomineerd voor tien Tony Awards, waarvan er uiteindelijk drie verzilverd werden.

    + + + + +


    Urinetown (Zeikstad) 2009

    Het is producent M-Lab gelukt extra voorstellingen toe te voegen aan de speellijst van Urinetown (Zeikstad de musical). Alle geplande voorstellingen waren in korte tijd uitverkocht. Tot vandaag was verlenging onzeker omdat hoofdrolspelers Jamai Loman, René van Kooten en Suzan Seegers ook verplichtingen hebben bij andere musicalproducenten. De kaartverkoop voor de extra shows gaat maandag 8 juni van start. Urinetown is te zien van 9 september tot en met 3 oktober, inclusief twee matineevoorstellingen op zaterdag.

    De cast bestaat verder uit Noortje Herlaar, Han Oldigs, Zjon Smaal, Roosmarijn van Bohemen, Anouk Roolker, Florens Eykemans, Tibisay Mercera en Michael Muller. De vertaling en regie zijn in handen van Jurrian van Dongen. Menno Theunissen is muzikaal leider en Daan Wijnands verzorgt de choreografie.

    Tijdens het John Kraaijkamp Musical Awards Gala aanstaande maandag verzorgt de cast een preview. Urinetown is een satirische musical over een stad die kampt met aanhoudende droogte. Om waterverspilling tegen te gaan, besluit het stadsbestuur alle privé-toiletten te verbieden. De musical startte in 2001 Off Broadway en verhuisde al snel naar Broadway. Daar kreeg Urinetown drie Tony Awards.

    + + + + +

    Urinetown (Zeikstad) 2010

    Urinetown – Zeikstad de musical
    De musical waar je hoognodig naartoe moet!

    Urinetown begon ooit in een achteraf zaaltje in New York maar stond uiteindelijk ruim twee jaar succesvol op Broadway. In theater M-Lab in Amsterdam bleek het dé musicalverrassing van het afgelopen seizoen en ontving de productie uitsluitend lovende reacties van pers en publiek. Joop van den Ende Theaterproducties brengt deze verrassende musical nu ook naar het theater bij u in de buurt!

    Urinetown is geen standaard musical: de titel is onaantrekkelijk en het verhaal redelijk absurd. Toch heeft deze originele musical vol knipogen naar musicals als Les Misérables en West Side Story iedereen binnen no time ingepakt. En blijkt de show, tussen alle meligheid en ironie, ook te kunnen ontroeren.

    In Urinetown komt de held Bobbie Goud in opstand tegen de corrupte regering. Privé-toiletten zijn verboden en de toegangsprijs voor openbare wc’s is torenhoog. Eén voor één weet Bobbie de angstige bevolking voor zich te winnen, inclusief de dochter van de onderdrukker. Maar om de inwoners daadwerkelijk te bevrijden, blijkt een confrontatie onvermijdelijk…

    + + + + +

    Speelperiode Urinetown:
    09-09-2009 t/m 03-10-2009 (M-Lab)
    Première: 10-09-2009
    15-10-2010 t/m 15-03-2011 (Stage Entertainment)
    Première: 28-10-2010

    CAST:

    2009 (M-Lab)
    Agent Knuppel – René van Kooten
    Kleine Eefje – Suzan Seegers
    Bobbie Goud – Jamai Loman
    Reinhard W. Kleinhart – Han Oldigs
    Lot Kleinhart – Noortje Herlaar
    Winniefred Grijpstuivers – Frédérique Sluyterman van Loo
    Jozef Goud/Minister Depp – Zjon Smaal
    Jozefien Goud/Dr. Cleausette – Roosmarijn van Bohemen
    Sippe Suus/Secretaresse – Anouk Roolker
    Elsje Fiederelsje/Mevr. Millenium – Tibisay Mercera
    Meneer v/d Valk/Hakmes Harrie – Michael Muller
    Agent Hoenderhok/Abeltje – Florens Eykemans

    2010-2011 (Tourversie)
    Agent Knuppel – René van Kooten
    Kleine Eefje – Suzan Seegers
    Bobbie Goud – Jamai Loman, Yoran de Bont
    Reinhard W. Kleinhart – Fred Butter
    Lot Kleinhart – Renée van Wegberg
    Winniefred Grijpstuivers – Ellis van Laarhoven
    Jozef Goud/Minister Depp – Rop Verheijen
    Jozefien Goud/Dr. Cleausette – Roosmarijn van Bohemen
    Sippe Suus/Secretaresse – Chiara Re
    Elsje Fiederelsje/Mevr. Millenium – Kristel Constant
    Meneer v/d Valk/Hakmes Harrie – Mitch Wolterink
    Agent Hoenderhok/Abeltje – Yoran de Bont, Florens Eykemans

    M-Lab (2009)
    artistieke leiding – Koen van Dijk
    zakelijke leiding – Carmen Nicolaï
    uitvoerend producent – Marianne Huibers
    productieleiding – Esther Kroeze
    stagiaire productie – Mariska Speekhoudt
    technische afdeling – Bas Noldus en Matthijs van Heerikhuize
    marketing & communicatie – De MediaVilla
    beheer foyer – Erna Boomkens

    Orkest (2009)
    piano – Menno Theunissen
    bas – Ludo van der Winkel
    drums – Rowin Tettero
    multiblazer – Michel Lamers

    Creatives (2009)
    muziek – Mark Hollmann
    script – Greg Kotis
    liedteksten – Mark Hollmann en Greg Kotis
    regie / vertaling – Jurrian van Dongen
    muzikale leiding – Menno Theunissen
    choreografie / staging – Daan Wijnands
    lichtontwerp – Matthijs van Heerikhuize en Bas Noldus
    lichtadvies – Coen van der Hoeven
    geluidsontwerp – Tobias Stolk
    kostuums – Nicole de Werk

    CREATIVES (2010)
    Script – Greg Kotis
    Muziek – Mark Hollmann
    Liedteksten – Mark Hollmann en Greg Kotis
    Vertaling en regie – Jurrian van Dongen
    Choreografie – Daan Wijnands
    Muzikale leiding en arrangementen – Menno Theunissen
    Artistiek supervisor – Koen van Dijk
    Casting – Brigitte Odett
    Technische supervisie – Henk van Gilpen voor Joop van den
    Ende Theaterproducties en Dirk Blom voor OpusOne
    Associate producer – Maarten Voogel
    Executive producer – Willem Mets
    Producenten – Joop van den Ende en Erwin van Lambaart

    Akte I
    • Ouverture
    • Zeikstad
    • De plicht zolang je piest
    • Reinhard Kleinhart
    • Politielied
    • Volg je hart
    • Kijk naar de lucht
    • Wees nooit ’t haasje
    • Pauzefinale
    Akte II
    •Zeikstad is geen plek
    • Maak haar af
    • Sta op en loop!
    • Waarom vertrouwde ik die man?
    • Zeg haar de waarheid
    • Nergens spijt van
    • Ik zie het water

    + + + + +

    De promo van Urinetown (2009):

    #4350
    Marijke
    Sleutelbeheerder

    Première Urinetown 10-09-2009

    Voor aanvang van deze satirische musical had ik me (bewust) niet voorbereid op een verhaallijn enz. om me te laten verrassen. En wat heb ik gelachen…! Toen bekend werd dat René de rol van ‘verteller’ had was ik wel enigszins teleurgesteld, maar gelukkig is er ook ruimte in Urinetown voor de zang van René, ook al zien we qua liedjes geen performance van hem zoals we dat tot nu toe gewend waren.

    Voor aanvang leverde we uiteraard de Toi met kaart af bij René – bier is altijd welkom – en we gingen naar de (kleine) foyer van Het M-Lab om ons op te maken voor de première van vandaag.

    Om kwart voor 8 begon zich al een enorme rij te vormen bij het ingangsgordijn, dus zijn we daar ook gaan staan om te voorkomen dat we (weer) achteraan een stoel moesten gaan zoeken. Qua BN-ers heb ik weinig mensen gespot. Remko & Niels (Les Mis) waren er wel en ook Erwin van Lambaart met zijn vrouw en René’s vader en Tanya. In de wachtrij spotten we nog wat bekenden en om 20:15 uur gingen de deuren open. Er volgde een ware stormloop op de eerste rij en er was ook een aantal stoelen ‘gereserveerd’ d.m.v. een bordje, dus we gingen 2e rij zitten, prima plaatsen. M-Lab is met z’n 150 toeschouwers nogal klein, dus eigenlijk zit je altijd goed.

    Kleine Eefje (Suzan Seegers) lag bij het orkest onder de piano te slapen met haar knuffel vastgeklemd. Het ontging veel bezoekers die nog een plaatsje zochten… De voorstelling begon met het wakker worden van Suzan als Kleine Eefje en René als Agent Knuppel voegde zich bij haar. René had het weer een paar keer over “Zeikstad, de mjoeoeoeosikol” maar de zaal moest – in tegenstelling tot de Try outs – nog een beetje warmdraaien. Er werd nog niet zoveel gelachen, iedereen was nog aan het aftasten wat er te zien zou zijn. Door de voorstelling heen werd dit ruimschoots goed gemaakt. Als je eenmaal de meligheid van het gebodene te pakken hebt is er geen houden meer aan.

    Jamai als Bobby Goud en Suzan als Kleine Eefje blijken toch wel de publieksfavorieten. Zij vertolken de rollen volgens mij precies zoals ze bedoeld zijn. Eigenlijk verdient iedereen die een rol heeft een pluim, want de spelers zijn heel goed op elkaar ingespeeld terwijl ze nog nauwelijks voor publiek gespeeld hebben. De choreografie is af en toe hilarisch en best ingewikkeld, maar het gaat ze allemaal (ja, óók René) goed af. Het leuke is het kleinschalige bij M-Lab. Bij deze musical spelen ze over de volle breedte van de zaal, dus eigenlijk zit je overal goed. Er gebeurt altijd wel íets voor jouw neus. Ook weten ze met kleine middelen grootse dingen uit te beelden en er is duidelijk oog voor details (zoals bv. de duif op het dak die erbij gepakt wordt als Bobby bovenop een gebouw staat en de knuffel van Kleine Eefje die – bijna – een hoofdrol speelt).

    Urinetown is echt anders dan anders. Omdat je hier en daar afgeleid bent als je bv. ineens een ‘andere’ musical meent te herkennen in het gebeuren en er soms een grote drukte voor je neus afspeelt moet je jezelf wel eens herpakken om nog steeds de verhaallijn te blijven volgen. Je kan het ook allemaal heerlijk aan je voorbij laten trekken en lekker genieten en lachen om alles wat zich afspeelt. Zelfs de pauze en het einde wordt aangekondigd in de verhaallijn, dus je weet precies hoe het ervoor staat en waar je aan toe bent.

    Buiten was het één en al gezelligheid in de pauze en na een enthousiast gesprek met een mevrouw bleek ze de moeder van Zjon Smaal te zijn. Toen we de zaal weer betraden voor de tweede akte bleek Lot (Noortje Herlaar) nog steeds vastgebonden te zitten, zoals ze de eerste akte achtergelaten was. ’t Arme kind…

    Na afloop van de tweede akte volgde een langdurig applaus en de cast bleef langer staan zodat er nog foto’s gemaakt konden worden. Uiteraard kregen ze ook bloemen na deze (geslaagde) première.
    Na afloop vertrok het publiek naar de foyer, de cast bleef in de zaal voor een persmoment. Er werden pers-CD’s met scènefoto’s verspreid en zelf hebben we ook foto’s gemaakt. De meligheid ging ook na de show – tijdens dit moment – nog gewoon door.

    Foto: Bianca Bakker
    Boven de foyer van M-Lab is een balustrade met een gordijn ervoor. Van ITW wisten we nog dat de cast daar zou verschijnen voor een foto-momentje. Het momentje was superkort, maar het staat er op.

    Foto: Bianca Bakker
    Na dit moment kwamen de castleden druppelsgewijs door de foyer richting hun familie en vrienden (en niet te vergeten de bar). In het voorbij lopen bedankte René nogmaalsl voor de toi (die hij vandaag voor de première uitgepakt had) en hij was heel blij, de première was goed gegaan en iedereen sloot dit af met een tevreden gevoel.
    In de gang stond Daan Wijnands, de choreograaf. We hebben hem gecomplimenteerd met de choreografie van Urinetown. (Wie René zo aan het dansen kan krijgen verdient wel een compliment). Een leuk gesprek met een vrolijke man. Hij vond het zo leuk dat niet alleen bekenden complimentjes uitdeelden en/of een praatje met hem maakten. Met Suzan hebben we het vooral over haar stemgebruik gehad en ze zei dat ze haar stem niet hoefde te belasten met de meisjesstem die ze gebruikt voor de rol van Kleine Eefje. Gelukkig maar, want ze moet dit een maand volhouden.

    Foto: Bianca Bakker

    Video van het slotapplaus:

    Er vind ook nog een grappig ons-kent-ons gevoel plaats bij de cast van Urinetown, want…
    – Han Oldigs stond met René in Hamelen
    – Suzan Seegers stond met René in Hamelen en in Les Misérables
    – Jamai Loman stond met René in Les Misérables
    – Noortje Herlaar en René stonden op het Uitmarkt-podium (Mary Poppins-gedeelte en LMT)
    – Zjon Smaal stond met René in Beauty and the Beast
    – Michael Muller en Anouk Roolker blijken als Hamelen-kindjes gespeeld te hebben met René…

    Het was weer een hele leuke avond. Urinetown is echt een must-see musical, of… zoals de Telegraaf zegt: “Ze zijn er in het M-Lab weer in geslaagd om met minimale middelen een maximaal resultaat neer te zetten”
    En zo is het!

    Foto: Bob Bronshoff

    + + + + +

    *2 dagen voor de première trad de cast van Urinetown op
    tijdens het Musical Awards Gala 2009:

    #4351
    Marijke
    Sleutelbeheerder

    Het optreden van de cast van Urinetown
    tijdens de Uitmarkt 2010 (op 30 augustus):

    + + + + +
    Een video fragment uit Urinetown (2010):

    #4352
    Marijke
    Sleutelbeheerder

    Urinetown Tour-première 27-10-2010


    De cast van Urinetown 2010/2011

    Vandaag was de première van Urinetown on Tour in het Oude Luxor in Rotterdam. René zou langskomen om zijn tois op te halen, maar zo hectisch als premièredagen altijd zijn was dat ook vandaag zo. Hij maakte evengoed eventjes tijd en we togen met onze handen vol naar de zijkant van het gebouw waar hij al snel verscheen. De enorme bos bloemen hadden we in de kleedkamer laten bezorgen, de rest kreeg hij nu. Geniet maar even mee.

    Video Urinetown toi uitreiking 2010

    De rode loper lag uit en er was wat pers verzameld. Floris Eykemans heb ik bij de rode loper nog even gesproken (het langste cast lid van 2009, hij speelde toen o.a. de rol van Agent Hoenderhok). Van hem hoorde ik daar waarom er van de vorige ensemble-leden zo weinig mensen in de 2010 versie spelen: Urinetown was in 2009 hun afstudeerproject. Hij was samen met Noortje Herlaar, die in de vorige versie Lot Kleinhart speelde. Brigitte Heitzer was er uiteraard ook en o.a. Roberto de Groot, Tommie Christiaan, Remko Harms (die zelf interviews afnam bij de rode loper en later bij de toiletten) en Erwin van Lambaart en zijn vrouw Pien.

    De voorstelling begon iets later als gepland omdat iedereen vrij laat zijn plaats opgezocht had, maar we hoorden al snel de stem van René bij de intro. Even later verscheen hij schuin achter ons met zijn zaklampen om de zaal streng toe te spreken en de musical enigszins in te luiden. Al snel volgde op het toneel het ‘joggingloopje’ op die suffe schoenen en wij lagen al weer gestrekt. De gouden sliertjes die René uit zijn zak haalde had ik nog niet eerder gezien.

    Foto: RoyBeusker
    Laat maar komen die show, we hadden er enorme zin in! We hebben wat afgelachen op rij 1. Onderstaand volgen uiteraard wat kleine spoilertjes, maar ik zal niet teveel weggeven.

    Al snel zit je er weer helemaal in en je zit vooral in het begin continue te grinniken om wat zich allemaal voor je neus afspeelt. Daan Wijnands mag van mij sowieso een Musical Award voor de choreografie, want het is werkelijk hilarisch. Hoe die man René ook aan het bewegen heeft gekregen, ik lach me tranen, zo leuk. Renée van Wegberg heeft ook enorm veel (overbodige?) pasjes en dansmomentjes zodat je helemaal afgeleid bent van wat ze staat te vertellen, want je zit maar te grinniken erom. Haar opkomst á la Mary Poppins was hilarisch. Hoe verzin je het…
    Ik zal niet iedereen beschrijven, maar iedereen was écht een première aan het spelen: allemaal een tandje erbij en de zaal was razend enthousiast. Bij “Sta op en loop” ging de zaal sowieso helemaal los, maar Jamai wist het allemaal nóg erger te maken en bleef maar staan met zijn gezicht op “Kom maar, kom maar, klap nog maar ff lekker door…” Het werd nog net geen staand ovatie, maar het scheelde weinig. Iedereen reageerde uitzinnig.

    Foto: Roy Beusker
    We waren ook dolblij dat we helemaal links zaten, want René kwam rechts op en spoot zijn spuitbus helemaal leeg, dus even later vergingen de eerste rijen in die hoek van de stank. Het lied met de M.E.-schilden vind ik ook helemaal te gek en de scène waarin René Kleine Eefje ‘vangt’ als ze voorbij holt werkt ook wel op de lachspieren. Wat speelt Suzan toch ook een leuke kleine Eefje, dikke pluim voor haar performance waar ze zeer terecht een Musical Award voor ontving.

    Ik zag wat kleine wijzigingen t.o.v. de vorige versie. Ellis steekt bv. de aansteker niet meer in haar borstzakje maar in haar schort. Ook de val van het “silhouet” wordt nu geprojecteerd op een luxaflex-scherm dat in het midden van het decor hangt. Voorheen was dat op het muurtje waar Lot voor zit op haar stoel. JoosD en ik zaten elkaar gelijk aan te stoten van “Hey, dat was eerst anders!” Aan het einde was er nu ook een leuke finale ingebouwd met een korte versie van het succesnummer “Sta op en Loop” die dankbaar ontvangen werd door het publiek.

    Foto: Roy Beusker
    De zaal was razend enthousiast en regelmatig volgde er een flink applaus inclusief fluitconcerten en joelen. Na afloop ontvingen de castleden bloemen van o.a. Erwin van Lambaart. Helaas was er na deze première geen perscall op het toneel.

    Foto: Roy Beusker
    Toen de cast verdwenen was bleek het decor multifunctioneel: de achterwand werd opengeschoven en er stond ineens een bar waar iedereen een drankje kon gaan halen (met de consumptiebonnen). Op het toneel werd dus een kleine afterparty gevierd en we waren in afwachting van het trapmoment. Ik had een perspas gekregen zodat ik het trapmoment mocht filmen en dat is altijd zó leuk: al die blije gezichten, de muziek van de musical keihard en iedereen klapt zich een ongeluk terwijl de cast de trap af komt. Helaas was dit moment niet weggelegd voor de ‘gewone’ bezoekers, want die werden na de voorstelling verzocht het theater te verlaten terwijl het juist zo’n leuke kers op de taart is. Omdat het Luxor qua foyers niet zo groot is kwam de cast halverwege de zaal binnenlopen en daalde met elkaar de trappen af richting het toneel. Door de enorme drukte werd dit een hectisch tafereel, maar het voordeel voor de castleden was dat ze direct hun naaste familie en vrienden langs de kant zagen staan en daardoor gelijk de nodige felicitaties en schouderklopjes ontvingen. Er werd als groep ook niet geposeerd voor de fotografen, dus het was allemaal wat minder strak georganiseerd als we gewend zijn bij premières. Veel fotografen mopperden dat ze nauwelijks foto’s van de cast hadden kunnen nemen, maar ik had iig hét trapmoment erop staan en kon René evengoed nog wel eventjes volgen tussen de enorme mensenmassa. Het was hectisch en leuk om van zo dichtbij mee te mogen maken.

    Na afloop van het ‘trapmoment’ liepen we nog diverse castleden tegen het lijf en ein-de-lijk kreeg ik de gelegenheid om Fred Butter eens te spreken Uiteraard ook even gecomplimenteerd met zijn rol van Jim Haller in LMT en gevraagd waarom hij ooit door de reguliere AU naar buiten kwam. Zijn antwoord was hilarisch: “Ja, dat durf ik niet. Stel nou dat ik naar buiten kom en dan staat er helemaal niemand op mij te wachten…?!” Voor Ellis van Laarhoven (onze favo ijsheks uit Hamelen) had ik ook bloemen laten bezorgen in de kleedkamer als toi. Op de toneel-afterparty kreeg ik er warme knuffels voor, ze vond het zó leuk. Tijdens het heen-en-weer-schuifelen op het overvolle toneel en in de foyers kwamen er zakken patat mét mayo voorbij. Heerlijk! We hebben gesmuld. Toen we naar buiten liepen stond Roosmarijn van Bohemen bij de uitgang. We spraken ook over de vorige versie van Urinetown waar ze in speelde en over haar niet-meer-verschijnen in de C-1000 reclames (en dat ze daardoor nu stukken minder leuk zijn). Bij het voorstellen moest ze zo lachen, want: “In de C-1000 reclames speelde ik een type en dat type heette dus Marijke!” Je verzint het niet…
    Zelfs op de stoep kwamen de bitterballen nog voorbij en nadat we die op hadden was het echt tijd om naar huis te gaan. Het was inmiddels erg laat, maar het was het waard. Van alle premières die ik ooit meegemaakt heb was dit wel de meest simpele van opzet, maar qua sfeer en relaxedheid (vooral voor de cast) misschien wel één van de leukste.
    Ik had het niet willen missen, we hebben genoten.

    Video: Sta op en loop, slotapplaus en de afterparty:

    #4353
    Marijke
    Sleutelbeheerder

    De laatste Urinetown, 13-03-2011

    Zo ben je getuige van de eerste Try Out van Urinetown (op 15 oktober 2010) en voor je het weet zit je na 5 maanden alweer bij de laatste show op rij 2. Die tijd is echt om gevlogen en wat hebben we genoten van Agent Knuppel en zijn kornuiten. Helaas was Jamai niet in staat om deze laatste show te spelen, dus Yoran de Bont nam wederom de rol van Bobby Goud waar en Florens Eijkemans de rol die Yoran oorspronkelijk speelde, namelijk Agent Hoenderhok & Abeltje.

    De cast gaf zich echt met 200%. De vonken spatten van het toneel af en je merkte dat iedereen zich met extra inzet stortte op deze laatste show. A.s. dinsdag spelen ze nog wel een inhaalshow in Hoogeveen (i.v.m. cancelling door Jamai’s stemproblemen), maar voor cast en publiek voelde de show van vanavond als het afscheid van deze hitmusical.

    Gisteravond zou – volgens traditie – de keetshow plaatsvinden, maar op enkele subtiele grapjes na is het een normale voorstelling geweest. Met name voor Yoran was het al lastig genoeg om de rol van Bobbie Goud foutloos te spelen, dus de voorstelling was vrij rustig gehouden qua extra grappen en grollen. De grappen, woordspelingen en malle danspasjes die er vanaf het begin al in te zien zijn blijken al hilarisch genoeg voor een avond vermaak.

    René was weer heerlijk met zijn knuppel aan het stoeien alsof het een floret was, dus we werden er meteen weer aan herinnert dat Zorro eraan komt. Florens was weer helemaal op zijn plek als Agent Hoenderhok & Abeltje en niemand kon zien dat hij er pas sinds kort weer bijgehaald was om de cast aan te vullen. Yoran was inmiddels ook helemaal in de rol van Bobbie gegroeid. Ik zag een enorm verschil met zijn optreden in Gouda een paar weken geleden. Hij was ontzettend goed bij stem vanavond  en zette de rol geloofwaardig neer. “Sta op en loop” werd vanavond een ware happening. De toch al enthousiaste zaal ging compleet uit zijn dak en we sprongen spontaan op voor een staande ovatie na dit nummer. De meesten stonden rechtop en hard mee te klappen en de sfeer was geweldig. Je merkte aan alle castleden wel dat ze vanavond nog eens extra wilden laten zien wat ze allemaal in huis hadden en met name Fred stond regelmatig met de zweetpareltjes op zijn hoofd als hij zich weer enorm druk maakte als Reinhart Kleinhart. Suzan was weer om op te vreten, wat zal ik dat kleine ding gaan missen op het toneel in combinatie met Agent Knuppel. Bij “Kunt U wat missen voor een kind wat moet pissen” kreeg ze vanavond spontaan vanaf de eerste rij een handvol munten toebedeeld… “Zeg haar de waarheid” was ook weer té leuk en als ze op de nek van Agent Knuppel zit denk je echt dat het een klein meisje is i.p.v. een volwassen vrouw. De rol van Kleine Eefje is Suzan echt op het lijf geschreven.

    René koos ervoor om vanavond met zijn spuitbus door te lopen tot aan het midden van het toneel (was het toeval dat wij in het midden op rij 2 zaten?!) en we stikten bijna in de lucht van zijn luchtverfrisser. Tijdens het slotapplaus kuste hij zijn trouwring en wierp hij een blik met een knipoog de zaal in: zijn vrouw Tanya zat ook in de zaal… hoe lief.

    Het slotapplaus was extra speciaal vanavond. Je kon aan de cast ook merken dat ze blij waren dat de rol van Bobbie – ondanks het gemis van Jamai – zo goed overgenomen was, want je zag regelmatig dat ze een schouderklopje uitdeelden aan Yoran en toen Jamai achter de coulissen vandaan kwam met een grote bos bloemen voor Yoran zat iedereen, ook in de zaal, met een brok in zijn keel. Wat moet dat moeilijk voor hem geweest zijn en wat lief! Jamai was tijdens de hele show backstage aanwezig geweest om te supporten en het zal hem erg aan het hart gegaan zijn dast hij ook deze laatste niet kon spelen. We hadden het hem allemaal zo gegund, maar helaas. In Yoran hadden ze gelukkig een geweldige vervanger gevonden voor deze grote rol. De cast ontving een grote bos bloemen als afscheid en nog eenmaal klonk de verkorte versie van “Sta op en Loop” en volgde er een oorverdovend applaus. Van het slotapplaus heb ik – uiteraard – een filmpje geschoten. Dat moment willen we immers allemaal nog even terugzien, de afsluiting van zoiets leuks!
    Slotapplaus laatste Urinetown:

    Na afloop had de cast een (besloten) feestje tot 01.00 uur in het De La Mar en na afloop liep Yoran door de hal en kwam ook nog even naar buiten. Een paar meisjes hadden ook bloemen afgegeven voor de cast en Yoran vertelde dat hij nog niets nieuws gepland heeft staan in het theater omdat hij nog druk aan het afstuderen is. Na de indruk die hij achtergelaten heeft als (onverwachte) invaller van Jamai zal dit zijn CV zeker ten goede komen, we gaan vast nog veel van hem horen. Ook Jamai kwam nog even naar buiten, maar die hebben we bewust niet aangesproken. Waarschijnlijk had hij al genoeg aan zijn hoofd vanavond…

    Wat was Urinetown een heerlijke musical en wat hebben we gelachen.
    We zullen er nog vaak met veel plezier aan terugdenken en…
    Kom maar op met die – dik verdiende – Musical Award(s)!

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.