En de laatste… doet het licht uit (2020)

Home Forums OVERIGE OPTREDENS van/met René En de laatste… doet het licht uit (2020)

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #4675
  Marijke Stuurman
  Sleutelbeheerder

  Op donderdag 12 maart zouden we spelen. Ergens in een theater in Nederland. Wij, de acteurs, de technici, een regisseur, een producent. Ons decor stond al op het toneel, onze lampen hingen al in het plafond. We zouden nog een paar scenes doornemen. Toen kwam het bericht: vanavond wordt er niet gespeeld… de komende weken niet. Misschien wel nooit meer. “En de laatste doet het licht uit…” is een reconstructie van die dag en avond, tragisch en hilarisch, aangrijpend en ontroerend. Want we gaan nog niet naar huis, nog lange niet… nog lange niet.
  * * *
  Er zouden 8 voorstellingen gegeven worden van “En de laatste” en omdat er helaas maar max. 30 personen publiek bij mocht zijn per voorstelling en de theaterdrang voor velen groot was na zó veel vervallen theatershows waren alle voorstellingen binnen no time uitverkocht. De laatste 2 shows waren ook online als live event te zien. Deze verkoop liep ook storm.

  Het betreden van de foyer, de ticketcontrole, de zaalplaatsing en alle andere elementen voor een theatervoorstelling waren goed doordacht en verliepen gesmeerd. Per bezoekersgezelschap was er vrije zit en diende men wel verplicht 3 stoelen vrij te houden tussen de gezelschappen. Het was wel een rare gewaarwording om met (naar verhouding) zó weinig mensen in een zaal te zitten en de show te aanschouwen. De spelers gingen er vol voor, de zaal was erg enthousiast, het niet-mogen-zingen een enorm gemis. Uiteraard kwam ter sprake dat zingen “niet mocht” ivm de corona-tijd en tijdens het slotnummer werd er heel even wel gezongen door de cast, maar daarbij waren ze allemaal voorzien van mondkapjes. Een scene die indruk maakte, het gaf precies weer met welk probleem ons land en de theaters te maken hadden.
  Het spel werd geloofwaardig neergezet, terwijl je steeds heen en weer geslingerd werd tussen wat wel en niet meer mocht en hoe verwarrend het af en toe was om je daadwerkelijk aan die regels te houden.

  Heel indrukwekkend was Gerrie van der Klei als vertelster op het grote scherm dat gesitueerd was op het toneel. Het gaf de impact op de cast en crew goed weer toen ze vertelde dat ze in het busje op weg waren naar Anastasia en halverwege een telefoontje kregen dat ze niet mochten spelen en huiswaarts moesten keren. In eerste instantie gingen de meesten uit van een sluiting van enkele weken, helaas bleek later dat dit voor zeer lange tijd zou zijn. De Anastasia-kindjes die het heerlijke spelen en de cast zó erg misten, regelmatig contact hierover hadden met Gerrie, de kleedkamers die leeggeruimd moesten worden, het abrupte niet-meer-samenwerken met de collega’s… het was verdrietig om dit alles te horen toen het zo hardop gezegd werd.

  Tijdens de voorstelling was het indrukwekkend om te bemerken dat het (ook) voor de cast en crew vreselijk was om dit mee te moeten maken: het ‘nutteloos’ thuiszitten wat volgde, de teleurstelling bij het publiek en de theaters die noodgedwongen sloten. De schrijver van “En de laatste” – Dick van den Heuvel – zat ook in de zaal en heel veel mensen gingen na afloop bij hem langs om hem te complimenteren met het feit dat alles zo duidelijk was uitgelegd in de voorstelling en alles zo voelbaar werd voor iedereen.

  Een groot nadeel was dat het applaus (van slechts 30 mensen) niet zo overkwam als wij in de zaal gewild hadden om de cast en crew te bedanken. Het was een hele bijzondere ervaring, mooi weergegeven door iedereen en ze verdienden er een grote pluim voor. En al klap je nóg zo hard, met 30 man in zo’n enorme zaal is de sfeer van je gevoel veel minder goed weer te geven.
  Ondanks het ‘nare’ gevoel wat de voorstelling je gaf over de harde corona-matregelen had ik deze voorstelling niet graag willen missen.
  Een bijzondere voorstelling in een heel bijzonder (theater)jaar… :cry:

  En de laatste… doet het licht uit.
  Met:
  René van Kooten
  William Spaaij
  Vajèn van den Bosch
  Robin van den Heuvel
  David van den Tempel
  Julia Berendse
  Charlotte Ha
  Anne Fleur du Pré

  Geschreven door
  Dick van den Heuvel
  Producent
  Gerda van Roshum
  Techniek
  Coen van der Hoeven
  Productie-assistentie
  Joris van Harmelen

  In het DelaMar Theater
  donderdag 18 juni 19.00 – uitverkocht
  donderdag 18 juni 21.00 – uitverkocht
  vrijdag 19 juni 19.00 – uitverkocht
  vrijdag 19 juni 21.00 – uitverkocht
  woensdag 24 juni 19.00 – uitverkocht
  woensdag 24 juni 21.00 – uitverkocht
  donderdag 25 juni 19.00 (ook live event)
  donderdag 25 juni 21.00 (ook live event)

  Zie ook: https://endelaatste.nl/

  #4676
  Marijke Stuurman
  Sleutelbeheerder

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.